Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
internet
Autor Wiadomość
smbrd Offline
Nowy użytkownik
*

Ilość postów: 4
Question internet
Jacy są dostępni na Ruczaju dostawcy internetu ?
Pytanie dotyczy szczególnie bloku Raciborska 13, ale jestem ciekaw ogólnej opinii.
05-07-2007 09:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Wojtek Offline
Już nie taki nowy :)
**

Ilość postów: 77
RE: internet
Nie wiem jak wygląda akurat sytuacja w blokach Interbudu, ale z dostawców Internetu na Ruczaju na pewno można wymienić GHnet i Chello UPC.
Napisz może jakie masz wymagania oraz zorientuj się u swojego zarządcy nieruchomości kto dostarcza internet w Twoim budynku.

Ja osobiście korzystam z GHnetu i nie mogę narzekać, o chello natomiast nie umiem nic powiedzieć.
05-07-2007 14:44
smbrd Offline
Nowy użytkownik
*

Moje wymagania to: tani.
Jestem przyzwyczajony do małego transferu i nie korzystam dużo z neta w domu. Telewizji również nie potrzebuję.
Potrzebuje tylko "okno na świat".
05-07-2007 15:39
Mały Offline
Często na forum

Ilość postów: 158
Odradzam UPC!
05-07-2007 18:05
dcrow Offline
**

Ilość postów: 30
Moduł wi- fi do komputera i po kłopocie. Otwartych sieci jest od groma. Transfer na poziomie 54kb/ s, ale za darmo.okno na świat, jak chciałeś.
05-07-2007 23:31
Wojtek Offline
**

Jakie masz na mysli otwarte sieci? Takie, ktorych uzytkownik nie zabezpieczył? To chyba niezbyt w porzadku Sad.
Inna rzecz to kwestie bezpieczeństwa. Korzystajac z takiego rozwiazania balbym się nawet sprawdzić maila, nie mowiac o zalogowaniu gdziekolwiek. Sad.
smbrd jesli nie masz duzych wymagań to bierz podstawowy pakiet w Ghnet, maja chyba nawet jakas promocję wakacyjną Smile.
06-07-2007 16:04
dcrow Offline
**

Ilość postów: 30
Oj Wojtek... Wielu dostawców ma otwarte kanały z których można bezproblemowo korzystać. Ja odbieram sygnał z kafejki internetowej z borku... Zero problemu, raz na czas jakaś reklama. Co do bezpieczeństwa. Masz Ty jakieś pojęcie o komputerach?! Sygnał nie niesie ze sobą żadnych zagrożeń... Tak jak feministki to nie czarownice. Jak masz podstawowe zabezpiecznie w systemie( swoim- dla Twej wiadomości), to nic Ci nie grozi. stosując zasady bezpiecznego korzystania z internetu w ogóle, masz pewność, że żadna krzywda Cię nie spotka.
Poucz się, dowiedz, a potem pisz.
06-07-2007 17:20
Wojtek Offline
**

Jesli masz na mysli oficjalnie udostepnione sieci, to nie ma problemu. Inaczej sprawa wyglada z podlaczniem sie nielegalnie do sieci uzytkowników, ktorzy z braku wystarczajacej wiedzy po prostu jej nie zabezpieczyli hasłem - a tak sie zdarza.

Co do bezpieczeństwa otwartych sieci bezprzewodowych, z których może korzystac praktycznie każdy, proponuję poszperać trochę w internecie. Tematów było już sporo...
07-07-2007 11:42
szybki Offline
**

Ilość postów: 8
Mały napisał(a):Odradzam UPC!

możesz napisać czemu?
07-07-2007 12:40
Mały Offline
Często na forum

Ilość postów: 158
Dlatego że się niewywiązują z umów pobierając kasę zgodnie z umową.
Nie mówię tylko o swoim przykładzie (ja nie mam i nie miałem UPC - zraziłem się ich reklamą, gdzie było napisane 25 zł/miesiąc, a po zadzwonieniu pani w słuchawce mi powiedziała, że 25 zł jest za pierwsze pół roku, a potem 70... coś przez rok. Umowa miała być na min. 1,5 roku. Jak jej wyliczyłem ile wyjdzie za miesiąc przez te pół roku, to mi odparła, że reklama nie kłamie, tylko nie mowi całej prawdy...).
Ze znajomych ktorzy się wpakowali w UPC narzeka każdy jeden.
Zdarzają się odłączenia z sieci (mimo uregulowanych opłat), ktorych nikt nie ma zamiaru naprawiać. Po wykonaniu telefonu na informację - cyrk i odbijanie piłeczki, że to nie ich wina.
Szczerze mówiąc, to nie spotkałem chyba nikogo, kto miałby dłużej UPC niż trzy miesiące i nie klnął na tą firmę.
08-07-2007 17:22
szybki Offline
**

Ilość postów: 8
Mały napisał(a):Dlatego że się niewywiązują z umów pobierając kasę zgodnie z umową.
Nie mówię tylko o swoim przykładzie (ja nie mam i nie miałem UPC - zraziłem się ich reklamą, gdzie było napisane 25 zł/miesiąc, a po zadzwonieniu pani w słuchawce mi powiedziała, że 25 zł jest za pierwsze pół roku, a potem 70... coś przez rok. Umowa miała być na min. 1,5 roku. Jak jej wyliczyłem ile wyjdzie za miesiąc przez te pół roku, to mi odparła, że reklama nie kłamie, tylko nie mowi całej prawdy...).
Ze znajomych ktorzy się wpakowali w UPC narzeka każdy jeden.
Zdarzają się odłączenia z sieci (mimo uregulowanych opłat), ktorych nikt nie ma zamiaru naprawiać. Po wykonaniu telefonu na informację - cyrk i odbijanie piłeczki, że to nie ich wina.
Szczerze mówiąc, to nie spotkałem chyba nikogo, kto miałby dłużej UPC niż trzy miesiące i nie klnął na tą firmę.

dzięki Mały będe miał to na uwadze
08-07-2007 22:07
smbrd Offline
Nowy użytkownik
*

Na Raciborskiej 13 jest bardzo slaby sygnał WiFi kilku sieci. Dwie niezabezpieczone: FON - coś tam i Poland - coś tam. Sygnały są na tyle słabe, że muszę stać z laptopem bez przerwy przy oknie i tylko czasem udaje się połączyć z jakąkolwiek siecią. Nawet, jeżeli sieć jest niezabezpieczona, to koniec końców i tak trzeba wykupić jakiś abonament (FON).
WiFi odpada.
W administracji dowiedziałem się, że łącze stałe dostępne jest tylko z UPC lub GHNet. Opinie są anty-UPC-owe, więc zostaje tylko jedno wyjście.
Dzięki za opinie.
09-07-2007 09:53
Ruczajek Offline
Często na forum

Ilość postów: 123
GHNet to dobry wybór Smile
09-07-2007 15:50
slawiek Offline
Nowy użytkownik
*

Ilość postów: 3
GHnet jest ok. Nie dziala tylko czasami jak jest burza.
14-07-2007 09:53
miszka Offline
Nowy użytkownik
*

Witam, jako nowy członek społeczności Ruczaju i tego forum chciałem podpiąć się do tematu z własnym problemem..
Szukam dostawcy internetu na ul. Miłkowskiego 21. Dzwoniłem do: UPC, GHnet, Ramtel, Lama, i jeszcze kilku innych providerów. Niestety żaden nie obejmuje zasięgiem mojej lokalizacji. Jestem więc skazany na Aster Sad( lub na jakąś sieć lokalną. Jeśli ktoś wie o istnieniu sieci osiedlowej będącej w zasięgu Miłkowskiego 21 to proszę o info Wink

Dziękuję i pozdrawiam
Michał
19-07-2007 11:56
Odpowiedz 

Skocz do:

Kontakt | Ruczaj.info | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS